How diet controls RNA maturation

The nematode C. elegans at two developmental stages: a larva and a developing embryo. © Joanna Wenda, University of Geneva

Press Release / Communiqué de presse University of Geneva News
Two UNIGE teams have discovered a new mechanism for regulating RNA maturation that depends on diet.Particularly sensitive to chemical modifications, messenger RNAs (mRNAs) are molecules responsible for transmitting the information encoded in our genome, allowing for the synthesis of proteins, which are necessary for the functioning of our cells. Two teams from the University of Geneva (UNIGE), Switzerland, in collaboration with the Norwegian University of Science and Technology (NTNU), have focused on a specific type of chemical modification – called methylation – of mRNA molecules in the small worm Caenorhabditis elegans. They found that methylation on a particular sequence of an mRNA leads to its degradation and that this control mechanism depends on the worm’s diet. These findings are to be read in the journal Cell.

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Comment l’alimentation contrôle la maturation des ARN
Deux équipes de l’UNIGE ont découvert un nouveau mécanisme de régulation de la maturation des ARN dépendant de l’alimentation. Particulièrement sensibles aux modifications chimiques, les ARN messagers (ARNm) sont des molécules chargées de transmettre l’information codée de notre génome, permettant la synthèse des protéines nécessaires au fonctionnement de nos cellules. Deux équipes de l’Université de Genève (UNIGE), en collaboration avec la Norwegian University of Science and Technology (NTNU), se sont intéressées plus particulièrement à un type de modification chimique spécifique – nommée méthylation – des molécules d’ARNm chez le petit ver Caenorhabditis elegans. Elles ont découvert que la méthylation sur une séquence particulière d’un ARNm entrainait sa dégradation et que ce mécanisme de contrôle était dépendant de l’alimentation du ver. Ces travaux sont à lire dans la revue Cell.

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