A Protein that Extends Life of Yeast Cells

Press Release / Medienmitteilung Universität Basel
To understand and control aging is the aspiration of many scientists. Researchers at the Biozentrum of the University of Basel have now discovered that the protein Gcn4 decreases protein synthesis and extends the life of yeast cells. Understanding how individual genes affect lifespan opens new ways to control the aging process and the occurrence of aging-related diseases. The results of this study have recently been published in “Nature Communications”.

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Protein verlängert das Leben von Hefezellen
Den Prozess des Alterns verstehen und steuern zu können, ist Wunsch vieler Wissenschaftler. Forscher der Universität Basel haben nun herausgefunden, dass das Protein Gcn4 das Leben von Hefezellen verlängert, indem es die Produktion neuer Proteine herunterfährt. Das Verständnis, wie einzelne Gene die Lebensdauer beeinflussen, eröffnet neue Wege, den Alterungsprozess und damit auch das Auftreten altersbedingter Krankheiten zu steuern. Die Ergebnisse der Studie wurden nun in «Nature Communications» veröffentlicht.

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Website Zavolan Lab